Oyun Terapisi Nedir

100% Memnuniyet
Oyun Terapisi Nedir

Oyun Terapisi seansları, çocuğun sağlıklı ve dayanıklı ilişkiler geliştirme yeteneğini geliştirmeyi ve onları meşgul edebilecek travmatik deneyimlerle başa çıkmayı amaçlamaktadır. Oyun terapisi, çocukların kendileri ve çevrelerindeki dünyayla ilişkileri hakkında öğrendikleri doğal yol üzerine kuruludur. Oyun terapisi yoluyla çocuklar başkalarıyla iletişim kurmayı, duygularını ifade etmeyi, davranışlarını değiştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve başkalarıyla ilişki kurmanın çeşitli yollarını öğrenmeyi keşfederler.

Oyun terapisi çocukların düşünme, hissetme ve endişelerini çözme şekillerini değiştirmelerine olanak tanır Oyun terapisi aynı zamanda bilişsel gelişimi teşvik etmek ve çocuktaki iç çatışmalar veya işlevsiz düşünme hakkında içgörü sağlamak ve bunların çözümünü sağlamak için de kullanılabilir Oyun, problemleriyle güvenli bir psikolojik mesafe sağlar ve gelişimlerine uygun düşünce ve duyguların ifade edilmesine olanak tanır.

Niçin Oyun?

Oyuncaklar çocuğun sözleri gibidir ve oyun da çocuğun dilidir .Oyun, moralimizi yükselten ve hayata bakış açımızı aydınlatan eğlenceli, keyifli bir aktivitedir. Kendini ifade etmeyi, kendini tanımayı, kendini gerçekleştirmeyi ve öz yeterliliği genişletir. Oyun, stres ve can sıkıntısı duygularını hafifletir, insanlarla olumlu bir şekilde bağlantı kurmamızı sağlar, yaratıcı düşünmeyi ve keşfetmeyi teşvik eder, duygularımızı düzenler ve egomuzu güçlendirir. Öğrenme ve gelişme en iyi oyun yoluyla desteklenir.

Oyun Terapisi Nedir ?

Oyun terapisi, terapistin çocukların kendi sorunlarını çözmelerine yardımcı olması açısından normal oyundan farklıdır. Oyun terapisi, çocukların kendileri ve çevrelerindeki dünyayla ilişkileri hakkında öğrendikleri doğal yol üzerine kuruludur. Oyun terapisi yoluyla çocuklar başkalarıyla iletişim kurmayı, duygularını ifade etmeyi, davranışlarını değiştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve başkalarıyla ilişki kurmanın çeşitli yollarını öğrenmeyi keşfederler.

Oyun terapisi çocukların düşünme, hissetme ve endişelerini çözme şekillerini değiştirmelerine olanak tanır Oyun terapisi aynı zamanda bilişsel gelişimi teşvik etmek ve çocuktaki iç çatışmalar veya işlevsiz düşünme hakkında içgörü sağlamak ve bunların çözümünü sağlamak için de kullanılabilir Oyun, problemleriyle güvenli bir psikolojik mesafe sağlar ve gelişimlerine uygun düşünce ve duyguların ifade edilmesine olanak tanır.

Oyun Terapisinden Kimler Yararlanır?

Oyun terapisi özellikle 3-12 yaş arası çocuklar için uygundur. Fakat son yıllarda bebeklere ve küçük çocuklarada oyun terapisi müdahaleleri de uygulanmaktadır. Oyun terapisi birçok sosyal, duygusal ve davranışsal bozukluk için birincil müdahale veya yardımcı terapi olarak kullanılmıştır. Örneğin; anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluklar, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivitesi, otizm spektrumu, karşıt gelme ve davranış bozuklukları, öfke yönetimi, kriz ve travma, yas ve kayıp, boşanma ve aile dağılması, akademik ve sosyal gelişim, fiziksel ve öğrenme bozuklukları, fiziksel ve cinsel istismar, aile içi şiddet ve doğal afet yaşamış çocuklar oyun terapisinden faydalanmaktadır.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Her oyun terapisi seansının uzunluğu değişir ancak genellikle yaklaşık 30 ila 50 dakika sürer. Seanslar genellikle haftalık olarak yapılır. Terapiye yönlendirilen tipik bir çocuğun sorunlarını çözmenin ortalama 12 oyun terapisi seansı gerektiriyor. Elbette bazı çocuklar çok daha hızlı iyileşebilirken, daha ciddi veya devam eden sorunların çözümü daha uzun sürebilir.

Aile Oyun Terapisine Nasıl Katılabilir?

Aileler çocukların iyileşme süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Çocukların sorunları ile aileleri arasındaki etkileşim karmaşıktır. Bazen çocuklar, ailede bir şeylerin ters gittiğinin sinyalini vermenin bir yolu olarak sorunlar geliştirirler. Bazen de çocuğun sorunları çok yıkıcı olduğu için tüm aile sıkıntıya düşer. Çocuklar ve aileler birlikte çalıştıklarında daha hızlı iyileşir. Oyun terapisti, ailenin bir kısmını veya tamamını oyun terapisine nasıl ve ne zaman dahil edeceği konusunda aileye bilgi verir. Aile üyelerinin katılım düzeyi ne olursa olsun, genellikle çocuğun iyileşmesinde önemli bir rol oynarlar.

Oyun Terapisi Çalışma Alanları

  • Boşanmış Ailelerin Çocuklarına
  • Ders Çalışmama ve Okuma Problemi Olan Çocuklara
  • Evlat Edinilmiş veya Terkedilmiş Çocuklara
  • Özgüveni Düşük Olan Çocuklara
  • Aile İçi Şiddet Gören Çocuklara
  • Okulda Zorbalığa Uğrayan veya Zorbalık Yapan Çocuklara
  • Depresyon, Kaygı, Korku ve Fobileri Olan Çocuklara
  • Uyku Bozukluğu Yaşayan Çocuklara
  • Kardeş Kıskançlığı Yaşayan Çocuklara
  • Duygusal, Fiziksel ve Cinsel Tacize Uğramış Çocuklara
  • Kekemelik, Tekrarlayıcı Dil, Bebek Konuşması Olan Çocuklara
  • Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Olan Çocuklara
  • Arkadaş Edinmede Güçlük Çeken Çocuklara

Dilerseniz Sivas Güneş Psikoloji web sitesi üzerinden hemen online randevu alabilirsiniz.

Randevu Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.